Piyaz

Piyaz, ülkemizde yöresel yiyecekler arasında yer alan bir besindir. Bir nevi salata olarak bilinen bu yiyeceği, birçok kişi tüketmektedir. Türk mutfağında birçok kişi tarafından yapılarak tüketilen bu yiyeceği sizlerde yemeklerinizin yanına çeşit olarak yapabilirsiniz. Üstelik, piyazın birçok farklı sebzeden yapılması nedeniyle birçok yemeğin de yanına yakışmaktadır.
Bu nedenle sizlerde birçok yemeğin yanında bu mükemmel salatayı tüketebilirsiniz. Ana malzemesi kuru fasulye olması nedeni ile yüksek oranda protein içermektedir. İçerdiği proteinler ise özellikle vücut gelişimine önem veren insanlar için çok büyük bir etki yaptığı için birçok kişi bu yiyeceği tüketmektedir. İçerisinde herhangi bir yabancı madde kullanılmaması nedeni ile piyaz, insanlarda herhangi bir zarara neden olmaz. Bunun yanı sıra içerisinde ağır malzemelerin kullanılmaması, bu mükemmel yiyeceğin çocuklar ve yaşlılar tarafından tüketilmesini de sağlamaktadır. Piyaz, yapıldıktan sonra süslenerek servis edildiği zaman masaya çok daha güzel bir görüntü katmaktadır. Bu nedenle sizlerde domates, zeytin ya da haşlanmış yumurta gibi lezzetiyle de piyaza yakışan malzemelerle piyaz servis tabağını süsleyebilirsiniz. Piyaz, en çok Güneydoğu mutfağında yapılan bir yiyecektir. Fakat bu bölgelerde yapılan piyaz salatası içerisine ana malzeme dediğimiz fasulyeyi kullanmamaktadırlar. Aslında bu durumla birlikte çok büyük lezzet kayıpları görülür. Bu bölgede yapılan piyaz yiyeceğine sadece soğan, maydanoz, sumak ve sıvı yağ gibi malzemeler eklenir.
Bu durumda hemen hemen bir salata gibi olur. Şimdi bu lezzetin nasıl yapıldığına bakalım.

Piyaz Malzemeleri

  • İki su bardağı kadar kuru fasulye,
  • Bir adet orta boy soğan,
  • Bir adet domates,
  • Yarım demet maydanoz,
  • Bir tatlı kaşığı sumak ve bir miktar tuz

Sos için malzemeler

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı,
  • İki çorba kaşığı elma sirkesi,
  • Bir çorba kaşığı limon suyu

Piyaz Nasıl Yapılır?


Öncelikle bir gün önceden ıslatılmış olan fasulyeleri ister düdüklü tencere içerisinde ister normal bir kap içerisinde haşlayın. Fasulyeler tam olarak piştikten sonra ise malzemelerde bahsettiğimiz kuru soğanı halkalar şeklinde kesin. Maydanozun tam olarak yıkanması sonrasında bunu da bir kap içerisine kıyın. Böylece ilk aşamayı bitirerek diğer aşamaya geçebilirsiniz.

Bir diğer aşamada ise domateslerin kabuklarını temiz bir şekilde soyun. Kabukları soyulan domatesleri küp-küp olacak şekilde doğrayın. Fasulyeleri, kuru soğanı, maydanozu ve domatesi derin bir kap içerisinde iyice karıştırın. Bu karışım içerisinde sumağı ve tuzu ekleyerek tekrar bol bol karıştırarak tüm bölgelerin eşit bir şekilde bu malzemeler ile temasını sağlayın.

Son olarak ise bir kap içerisinde tüm sos malzemelerini karıştırarak sosu hazırlayın. Hazırlanan sosu, piyaz yemeğinin servis edilmesi öncesinde eklenmelidir. Yani sosu erkenden eklemek yerine piyazın tüketimine yakın bir zamanda eklenmesi çok daha iyi olacaktır.

Afiyet olsun.
21.01.2024 10:05:23
Piyaz ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Piyaz Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Piyaz"
NEFİS BİR TARİF. BU TARİFİ GERÇEKLEŞTİREN ÇOK İYİ VE LEZİZ PİYAZ YAPABİLİR. ADETA USTASI OLUR. AMA İLLE DE İSPİR FASULYESİ İLE YAPILANI DERİM. SEVGİLER
HADİ . 20.10.2017

Piyaz Salatası

Piyaz salatası, haşlanmış kuru fasulye ile yapılan oldukça lezzetli bir salata türüdür. Özellikle ızgara köfteyle harika bir uyumu vardır. Salatanın ana malz...
Devamını Oku

Barbunya Piyaz

Barbunya piyaz yemeği, günümüzde daha çok batı bölgelerde yapılan bir yemektir. Aslında bu yemeğin ülke içerisinde batı kesimlerde yapılmasının nedeni, ...
Devamını Oku

Köfte Piyaz

Köfte Piyaz, bu mükemmel lezzete sahip ikinin bir araya gelmesi ile kendinize ve sevdiklerinize şahane bir köfte piyaz ziyafeti çekebilirsiniz. Kolaylıkla he...
Devamını Oku

Piyaz Kalori

Piyaz Kalori, Zeytin, kuru fasulye ve yumurta ile yapılan piyaz çeşitlerinin kalori miktarı farklı olmaktadır. Özellikle de akşam yemeklerinde masada me...
Devamını Oku

Antalya Usulü Piyaz

Antalya usulü piyaz, Antalya usulü bir piyaz türüdür. Haşlanmış sebzelerde ve tahinde yapılır. Özellikle balık ile tüketildiği zaman çok daha lezzetli olur. ...
Devamını Oku

Oktay Usta Piyaz Tarifi

Oktay Usta piyaz tarifi, vermeden önce kuru fasulyenin birkaç faydasından bahsetmekte yarar var. Baklagiller familyasından olan kuru fasulye, içerdiği p...
Devamını Oku

Yumurtalı Piyaz

Yumurtalı Piyaz, kuşkusuz bir çoğumuzun severek yediği tarifler arasında yer alır. Özellikle köftenin yanında olmazsa olmazdır. Lezzetli bir yumurtalı p...
Devamını Oku

Patates Piyazı

Patates piyazı, Bir çeşit salata olup birçok yemeğin yanında veya bir kâse çorbanın yanına yakışan bir lezzettir. Patates piyazı oldukça kolay ve lezzetlidir...
Devamını Oku

Piyaz Çeşitleri

Piyaz çeşitleri, piyaz salata türlerinden biridir. Piyaz denildiği zaman akla ilk gelen malzeme kuru fasulye ya da yumurta olsa da farklı malzemelerle piyaz ...
Devamını Oku

Piyaz Sosu

Piyaz sosu: Birçok yemeğin yanında veya meze olarak hazırlayabileceğimiz piyaz çeşitlerine çok lezzetli soslar hazırlayabiliriz. Piyaz özellikle ramazan ayla...
Devamını Oku

Piyaz Nasıl Yapılır

Piyaz nasıl yapılır, lezzeti ile yemeye doyulamayan, kuru fasulye ile yapılan değişik bir salata tarifidir. Diğer salata tariflerinin yanı sıra piyaz ku...
Devamını Oku

Fasulye Piyaz

Fasulye Piyazı Tarifi, Bugün sizlerle uzun zamandır paylaşmak istediğim enfes bir piyaz tarifim var şimdi sizlerle lezzetli piyaz yapmanın sıralarını paylaşa...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Piyazı

Kuru fasulye piyazı, Ana yemeğin arkasından ikram edilebilecek enfes bir garnitürdür. Birçok kişi meze olarak tüketse de aslında yemeklerin yanında ara soğuk...
Devamını Oku

Piyaz Kaç Kalori?

Piyaz kaç kalori, Piyaz kuru fasulyeden yapılan bir yemek türü olarak bilinir. Piyaz birçok yemek türü yapılır. Patates salatası, yumurta salatasına veya zey...
Devamını Oku

Antalya Piyazı

Antalya piyazı, Antalya yöresine ait olan Antalya piyazı soğuk tüketilen bir meze çeşididir. Meze olarak limonlu ve soslu seviyorsanız bu Antalya piyazı tam ...
Devamını Oku

Soğan Piyazı

Soğan piyazı: Etli yemeklerin veya ana yemeklerinin yanına alternatif olarak yapılan bir salata türüdür. Soğan piyazı kimi yerde soğan salatası olarak da bil...
Devamını Oku

Tahinli Kuru Fasulye Piyazı

Tahinli kuru fasulye piyazı, Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Sofraların vazgeçilmez yemeklerindendir. Çok lezzetli ve çok sağlıklı bir salatad...
Devamını Oku

Piyaz Köfte

Piyaz Köftenin en meşhur yeri Antalya'dır. Her yiyen ballandırarak bahseder. Piyaz Köftesini tadan herkes Antalya'ya yolu düşen herkese tavsiye eder. Evde ya...
Devamını Oku

Piyaz Tarifi Tahinli

Piyaz Tarifi Tahinli; Akdeniz mutfağının en popüler yemeklerinden biri olan tahinli piyaz, sofraların vazgeçilmezlerindendir. Çoğu kez denenmiş, mükemmel bir...
Devamını Oku

Tahinli Piyaz

Tahinli Piyaz, Antalya iline ait bir yiyecektir. Sofraların olmazsa olmazı olarak bilinir. Oldukça lezzetli ve yemeklerin kıymetlilerindendir. Akdeniz mutfağ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Piyaz Salatası
Barbunya Piyaz
Köfte Piyaz
Piyaz Kalori
Antalya Usulü Piyaz
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024