Piyaz Köfte
Piyaz Köftenin en meşhur yeri Antalya'dır. Her yiyen ballandırarak bahseder. Piyaz Köftesini tadan herkes Antalya'ya yolu düşen herkese tavsiye eder. Evde yapması da çok kolay bir tariftir. Piyaz Köfte iki aşamada olur. Köftesi ve piyazı ayrı ayrı yapılır.
Piyaz Köfte İçin Gerekli Malzemeleri-
600 gram dana ve 400 gram yağlı kuzu eti iki sefer çekilmiş köftelik kıyma
- 3 adet orta boy çok ince kıyılmış soğan
- İnce kıyılmış yarım demet maydanoz
- 1 su bardağından iki parmak az galeta unu
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Miktarı isteğe bağlı pul biber
- 1,5 kaşığı kimyon ve toz kişniş
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Piyaz Köfte Nasıl Yapılır?
Yukarıda yazan üç yemek kaşığı zeytinyağı hariç tüm malzemeleri bir kaba koyup kıvamı elastik olana kadar on beş yirmi dakika yoğurun. Yoğurma aşamasında yorulabilirsiniz dinlenerek yoğurmanızda fayda vardır. Yoğururken eğer avuç içinizde yağ tabakası oluşuyor ise harç yeterince yağlıdır. Eğer yok ise yağ tabakası üç yemek kaşığı zeytinyağını koyun ve yoğurmaya devam edin. Elastik kıvama gelince harcınız küçük boy mandalina büyüklüğünde yuvarlayın. Yuvarladığınız köfteleri üstlerinden bastırıp yassı şeklini verin. Bu işlemden sonra tepside birbirine değmeyecek şekilde dizin. Sonra üzerini kapatın ve bir saat buzdolabında dinlendirin. Bir saat sonra fırınınızı ızgara modunda çalıştırıp köfteler kızarıp ve şişinceye kadar pişirin.
Bu işlem tahminen yirmi beş dakikada olur. Köftelerin pişme işlemini fırında yapmak zorunda değilsiniz. Çok az zeytinyağı ile tavada da yapabilirsiniz. Şekillendirdiğiniz köfteler çok geldi ise buzlukta saklayabilirsiniz.
Piyaz İçin Gerekli Malzemeleri- 1 su bardağı kuru fasulye veya Bursa fasulyesi
- 1 adet orta boy küp şeklinde doğranmış soğan
- 1 adet domates
- Kıyılmış bir avuç maydanoz
- Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
- 3 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı sumak
- Kaya tuzu
Piyazın Nasıl Yapılır?
Kuru fasulyeleri bir gün öncesinden soğuk suda bekletiniz. Bu işlem kuru fasulyenin pişme süresini kısaltır. Düdüklü tencereye sıcak su koyarak otuz beş dakikada pişirin. Fakat bu süre fasulyenin cinsine göre pişme süresi azalabilir ya da artabilir. Haşlandıktan sonra süzüp soğuk su ile şoklatın. Bir kaba yarım su bardağı sızma zeytinyağı, 1 adet limon suyu, 3 yemek kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı sumak ve kaya tuzunu koyun ve çırparak karıştırın. Kuru fasulyelerle sosu birleştirin.
Afiyet olsun.
19.01.2024 07:38:44
Piyaz Köfte ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Piyaz Köfte"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|