Köfte Piyaz
Köfte Piyaz, bu mükemmel lezzete sahip ikinin bir araya gelmesi ile kendinize ve sevdiklerinize şahane bir köfte piyaz ziyafeti çekebilirsiniz. Kolaylıkla herkes tarafından hazırlanabilen köfte piyaz tarifimizi sizlere ısrarla tavsiye ediyoruz. Böyle leziz bir ziyafetten mahrum kalmamak için işe akşamdan fasulyenizi ıslatmaya bırakarak başlayabilirsiniz.
Köfte Piyaz İçin Gerekli Malzemeleri
Köftesi için- Yarım kg köftelik kıyma
- 1 adet yumurta
- 1 adet orta irilikte kuru soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 3-4 çorba kaşığı galeta unu
- 1 tatlı kaşığı kadar kimyon
- 1 tatlı kaşığı dolusu kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı silme karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 tutam maydanoz
- Yeteri kadar tuz
Köfte Nasıl Yapılır?
Köfte piyaz yemeğimizin köftesini hazırlamak için ilk olarak yoğurma kabımıza yarım kg köftelik kıymamızı alarak başlayalım. Bu arada soğan ve sarımsakların kabuklarını soyduktan sonra kıymanın üzerine rendenin ince kısmı ile incecik rendeleyelim. Ardından köfte harcının üzerine yumurtayı kıralım ve galeta unu ilave edelim. Daha sonra köfte harcımızı lezzetlendirmek için kimyon, dolusu kırmızı pul biber, karabiber, yenibahar, incecik kıyılmış maydanoz ve yeteri kadar tuz ilave ederek köfte harcımızı güzelce yoğuralım. İyice yoğrularak kıvam alan köfte harcımızdan ceviz iriliğinde parçalar alarak avuç içimizde yuvarladıktan sonra üzerine bastırarak oval köfteler hazırlayarak bir kabın içine yan yana sıralayarak daha sonra kızartılmak üzeri bir kenarda beklemeye bırakalım.
Piyazı İçin Gerekli Malzemeleri- 250 gr kuru fasulye
- 4 tane katı haşlanmış yumurta
- 3 adet orta boy sert domates
- 6-7 adet yeşil sivri biber
- Yarım demet yeşil soğan
- Yarım bağ maydanoz
- Yarım çorba kaşığı kırmızı pul biber
- 2 çay kaşığı karabiber
- Yeteri kadar tuz
Köfte Piyaz Sosu için- Yarım çay bardağı tahin
- 1 avuç kadar haşlanmış kuru fasulye
- 4-5 diş dövülmüş sarımsak
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tane limon suyu
- 3-4 çorba kaşığı üzüm sirkesi
- 1 su bardağı normal su
Köfte Piyaz ve Sosu Nasıl Yapılır?
Köfte piyazın piyazını hazırlamak için ilk olarak kuru fasulyeleri akşamdan ıslatarak sabah ıslama suyunu dökerek üzerine yeniden su ilave ederek fasulyeler yumuşayıncaya kadar haşladıktan sonra haşlama suyunu süzdürüp bir uygun bir servis tabağının içine yerleştirelim. Haşlanmış fasulyeleri ezerek püre şekline getirelim. Ardından ezilen fasulyenin tahin, ezilmiş sarımsak, sıvı yağ, limon suyu, üzüm sirkesi, yeteri kadar tuz ve su ilave ederek piyaz sosumuzu iyice çırparak hazır hale getirelim. Sosumuz da Hazır hale geldikten sonra piyazımız için katı haşlanmış yumurtaların kabuklarını soyarak düzgün bir şekilde dilimleyelim. Ardından yeşil soğanları temizleyip yıkadıktan sonra piyazlık doğrayalım. Maydanozu ince ince kıyarak hazır hale getirdikten sonra domatesleri dilimleri ve sivri biberleri doğrayarak tüm doğrama işlemlerini tamamlayalım. Ardından servis tabağına aldığımız haşlanmış fasulyelerin üzerine doğranmış malzemeleri ilave ederek üzerine kırmızı pul biber ve karabiber ilave ettikten sonra tahinli sosu fasulye piyazının üzerine gezdirerek dökelim. Hazır hale gelen piyazı içindeki malzemeleri zedelemeden hafifçe harmanlayarak hazır hale getirelim. Piyazımızın ardından önceden hazırladığımız köfteleri kızdırılmış sıvı yağ içinde kızarttıktan sonra köfte piyazı servise sunalım.
Afiyet olsun.
21.01.2024 15:53:04
Köfte Piyaz ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|