{ "title": "Tahinli Kuru Fasulye Piyazı", "image": "https://www.piyaz.gen.tr/images/tahinli-kuru-fasulye-piyazi.jpg", "date": "19.01.2024 19:43:03", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Tahinli kuru fasulye piyazı, Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Sofraların vazgeçilmez yemeklerindendir. Çok lezzetli ve çok sağlıklı bir salatadır. Ana malzemesi kuru fasulyedir. Kuru fasulye haşlandıktan sonra gerekli olan malzemeler eklenir ve limon, sirke, yağ da eklenir ve piyaz salatası hazır olur. Tahinli kuru fasulye piyazı tam anlamı ile protein deposudur. Diyet yapanların mutlaka haftada bir defa yenmesi önerilir. Kuru fasulyenin hem piyazı hem de yemeği yapılır. Her türlüsü de çok sağlıklı ve vitaminlidir. Herkesten beğeni alır. Kuru fasulye kabızlığı ve şişkinlik hissini giderir. Kalp krizini önler. Vücuda güç ve enerji vererek, bedensel, zihinsel yorgunluğu giderir. Vücudun gelişimini ve onarımını destekliyor. Kemikleri güçlendiriyor. Romatizma hastalığını azaltır. Kuru fasulye böbrek rahatsızlığına fayda gösterir ve böbrekleri kuvvetlendirir. Kalp ve damar tıkanıklığına karşı koruyucudur. Bağırsakları çalıştırır. Kuru fasulye böbrekte olan kumu ve taşları dökmeye yardımcı oluyor. Sinirleri kuvvetlendirir ve kalp çarpıntısını giderir. Kandaki şeker miktarını düşürür ve şeker hastalığına karşı fayda sağlar. Kemik yapısını güçlendirir. Karaciğer yetmezliğini önler. Böbreklerde taş olmasını önler. Kalp çarpıntısı ve idrar tutukluğuna kadar birçok rahatsızlığa iyi gelir. İçerisindeki lif nedeniyle kötü kolesterolü düşürür. Leptin hormonu salgılanmasıyla tokluk hissi sağlar. Zihin ve beden yorgunluğunu giderir. Hipertansiyona karşı faydalıdır.

Tahinli kuru fasulye piyazı tarifinin malzemeleri
Tarator sosu için
Tahinli kuru fasulye piyazı tarifi nasıl yapılır?

Bir gece önceden ıslattığımız fasulyeler eğer sıcak suyla ıslatılmış ise pişirirken de sıcak su, eğer soğuk suyla ıslatılmış ise pişirirken de soğuk su kullanmalıyız. Fasulyeleri 10 dakika kadar düdüklüde haşlayalım. Tarator sosu için haşlanmış fasulyeden 3 yemek kaşığı alalım ve çatalla iyice ezelim. Bu sos için bağlayıcı olacaktır. Tahini, sirkeyi, limon suyunu, baharatları ve rendelenmiş olan sarımsağı birlikte robottan geçirelim. Boza kıvamından biraz daha ince olması için gerekirse haşlanmış fasulyenin suyundan ilave edelim. Sosu kuru fasulyeye ekleyip iyice karıştıralım. Soğanları yarım ay şeklinde yani adı üstünde piyazlık doğrayalım ve domatesleri de küp-küp kesip kâseye ekleyelim. Kıyılmış maydanoz ve iri doğranmış katı yumurtayla süsleyelim.

Afiyet olsun.
" } ] }