{ "title": "Piyaz", "image": "https://www.piyaz.gen.tr/images/piyaz.jpg", "date": "21.01.2024 10:05:23", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Piyaz, ülkemizde yöresel yiyecekler arasında yer alan bir besindir. Bir nevi salata olarak bilinen bu yiyeceği, birçok kişi tüketmektedir. Türk mutfağında birçok kişi tarafından yapılarak tüketilen bu yiyeceği sizlerde yemeklerinizin yanına çeşit olarak yapabilirsiniz. Üstelik, piyazın birçok farklı sebzeden yapılması nedeniyle birçok yemeğin de yanına yakışmaktadır. Bu nedenle sizlerde birçok yemeğin yanında bu mükemmel salatayı tüketebilirsiniz. Ana malzemesi kuru fasulye olması nedeni ile yüksek oranda protein içermektedir. İçerdiği proteinler ise özellikle vücut gelişimine önem veren insanlar için çok büyük bir etki yaptığı için birçok kişi bu yiyeceği tüketmektedir. İçerisinde herhangi bir yabancı madde kullanılmaması nedeni ile piyaz, insanlarda herhangi bir zarara neden olmaz. Bunun yanı sıra içerisinde ağır malzemelerin kullanılmaması, bu mükemmel yiyeceğin çocuklar ve yaşlılar tarafından tüketilmesini de sağlamaktadır. Piyaz, yapıldıktan sonra süslenerek servis edildiği zaman masaya çok daha güzel bir görüntü katmaktadır. Bu nedenle sizlerde domates, zeytin ya da haşlanmış yumurta gibi lezzetiyle de piyaza yakışan malzemelerle piyaz servis tabağını süsleyebilirsiniz. Piyaz, en çok Güneydoğu mutfağında yapılan bir yiyecektir. Fakat bu bölgelerde yapılan piyaz salatası içerisine ana malzeme dediğimiz fasulyeyi kullanmamaktadırlar. Aslında bu durumla birlikte çok büyük lezzet kayıpları görülür. Bu bölgede yapılan piyaz yiyeceğine sadece soğan, maydanoz, sumak ve sıvı yağ gibi malzemeler eklenir. Bu durumda hemen hemen bir salata gibi olur. Şimdi bu lezzetin nasıl yapıldığına bakalım.

Piyaz Malzemeleri
Sos için malzemeler
Piyaz Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir gün önceden ıslatılmış olan fasulyeleri ister düdüklü tencere içerisinde ister normal bir kap içerisinde haşlayın. Fasulyeler tam olarak piştikten sonra ise malzemelerde bahsettiğimiz kuru soğanı halkalar şeklinde kesin. Maydanozun tam olarak yıkanması sonrasında bunu da bir kap içerisine kıyın. Böylece ilk aşamayı bitirerek diğer aşamaya geçebilirsiniz.

Bir diğer aşamada ise domateslerin kabuklarını temiz bir şekilde soyun. Kabukları soyulan domatesleri küp-küp olacak şekilde doğrayın. Fasulyeleri, kuru soğanı, maydanozu ve domatesi derin bir kap içerisinde iyice karıştırın. Bu karışım içerisinde sumağı ve tuzu ekleyerek tekrar bol bol karıştırarak tüm bölgelerin eşit bir şekilde bu malzemeler ile temasını sağlayın.

Son olarak ise bir kap içerisinde tüm sos malzemelerini karıştırarak sosu hazırlayın. Hazırlanan sosu, piyaz yemeğinin servis edilmesi öncesinde eklenmelidir. Yani sosu erkenden eklemek yerine piyazın tüketimine yakın bir zamanda eklenmesi çok daha iyi olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }